Lekarstwo nosi nazwę Palforzia i powstało z myślą o złagodzeniu reakcji alergicznej na orzeszki ziemne u ludzi w wieku od 4 do 17 lat. Palforzia wytwarzana jest z białka orzechowego i powinna być pobierana z półstałym pożywieniem, np. dżemem czy jogurtem. Po sześciu miesiącach brania pacjent powinien być w stanie tolerować równowartość jednego a nawet dwóch orzeszków ziemnych w pożywieniu. Lek musi być brany codziennie.
Alergia na orzeszki ziemne to dosyć częsta przypadłość - w Stanach ma ją średnio 1/13 młodzieży. Branie Palforzia daje alergikom swego rodzaju bufor bezpieczeństwa, dzięki któremu nie zaszkodzą im minimalne dawki niepożądanego orzecha w jedzeniu.
Palforzia uzyskała właśnie certyfikat Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Wkrótce powinna pojawić się w sklepach.